Kostnadsfritt bedömningssamtal
För att säkerställa att en neuropsykiatrisk utredning är rätt steg för dig, inleder vi alltid processen med ett kostnadsfritt bedömningssamtal. Samtalet hålls av en av våra psykologer, samma som kommer att genomföra själva utredningen. Bedömningssamtalet kan ske på plats eller via telefon beroende på vad som passar bäst för dig.
Om vi beslutar att gå vidare med utredningen, planerar vi tillsammans hur och när den ska genomföras.
Hur genomförs en neuropsykiatrisk utredning?
Värmlands psykiatriska utredningsbyrå använder sig av beprövade metoder som rekommenderas av Socialstyrelsen.
Vi gör NPF utredningar på två sätt enligt riktlinjer.
- Utredningarna utförs av legitimerade psykologer utan läkare
- Utredningarna utförs av legitimerade psykologer och psykiater
Flera av våra psykologer och läkare har specialistkompetens inom neuropsykiatri och klinisk psykologi.
Innan besöket
Vi använder skattningsformulär som ett komplement till intervjuer. Dessa ska fyllas hemma eller på mottagningen
För barn och ungdomar:
- Utredningen baserar sig på utveckling anamnes(intervju) med anhöriga samt föräldrar fyller i formulär
- Patienten intervjuas, fyller i formulär på plats och gör olika tester som WISC -V, Raven matriser, CPT2/CPT3 m.m.
- För vuxna utredningen baserar sig på olika frågeformulär, intervjuer av dig och någon nära anhörig samt psykologisk testning
- Läkarbesöket består av en genomgång av ärftlighet, barnets tidiga utveckling, aktuella symtom, missbruk m.m. En somatisk och neurologisk undersökning ingår också.
- Ansvarig psykolog kontaktar skolan för information angående barnet . Vi lägger också stor vikt vid tidigare skolutredningar och kartläggningar. Samarbetet med skolan är också mycket viktigt för oss.
- Efter utredningen du får både muntlig och skriftlig återkoppling med utredningsresultat och rekommendationer.
- För barn i samråd med föräldrar och patienten, vi erbjuder också återkoppling till skolpersonal för barnutredningar.
- Efter utredningen har vi ett återkopplingssamtal där vi går igenom vilka tester som har gjorts och resultaten på dessa, om utredningen har lett till någon diagnos samt vilken hjälp vi rekommenderar för just dig eller er som familj. Vid barnutredningar erbjuder vi även ett möte med ditt barns skolpersonal tillsammans med er som vårdnadshavare. På detta möte kan t.ex. mentor, specialpedagog, förskolechef/rektor och skolpsykolog delta. Det är sedan förskolans/skolans uppgift att omsätta utredningsresultatet i lämpliga stödåtgärder och adekvat pedagogik
- När utredningen är färdig får du eller vårdnadshavare får en muntligt återgivning av resultatet och ett skriftligt utlåtande av utredningen skickas till dig/föräldrar och psykiatrin i samråd med er. Det neuropsykiatriska utlåtandet är en sammanställning av all information och alla testresultat som har framkommit under utredningen. Det innehåller även förslag på vidare rekommendationer och åtgärder utifrån ditt eller barnets styrkor och sårbarheter. Utlåtandet kan vara bra att ha i kontakten med andra vårdgivare, skola eller myndigheter.